Przez całe dekady w naszym kraju większość zakładów pracy posiadała własne stołówki czy tak zwane pomieszczenia socjalne. Wraz z nastaniem kapitalizmu to, co było kiedyś uznawane za oczywiste, szybko okazało się dobrem świadczącym o randze pracodawcy – niewielkie firmy zwykle musiały zadowalać się małym pomieszczeniem socjalnym, za to duże przedsiębiorstwa potrafiły wygospodarować dedykowane pomieszczenie służące wyłącznie do konsumpcji. Dziś już nikt nie kwestionuje zalet, jakie niesie możliwość zjedzenia posiłku w miejscu pracy – podobnie, jak trudno jest podważyć zasadność wprowadzania miejsc relaksu dla pracowników biurowych.
Wspólny czas w pracy
Praca to nie tylko czas, który poświęcamy na wykonanie konkretnych czynności. Niejednokrotnie osoby, których zajęcie polega na wysiłku intelektualnym, na najlepsze pomysły wpadają nie podczas siedzenia nad klawiaturą komputera, ale na przykład na przerwie śniadaniowej czy lunchu. Właśnie dlatego tak istotne jest, by wybrać odpowiednie meble biurowe, które z jednej strony pomogą w codziennych zadaniach, z drugiej zaś będą na tyle uniwersalne, że w podobnym stylu będziemy mogli urządzić również inne pomieszczenia, takie jak pokój socjalny czy wypoczynkowy. Większość z osób, które pracują w biurach, są niejako z konieczności zmuszone do koegzystowania w jednym pomieszczeniu z resztą współpracowników. Warto zadbać o to, by w przypadku wspólnej przestrzeni w pracy wprowadzić nieco bardziej kameralne warunki choćby w pomieszczeniu, w którym pracownicy mogą spożywać posiłki – zamiast dużego stołu można ustawić tam niewielkie stoliki, 3 czy 4 osobowe. Takie rozwiązanie spowoduje, że stworzymy miejsce do swobodnej wymiany myśli, ale też do zacieśniania więzów pomiędzy poszczególnymi pracownikami.
Posiłki w pracy – co wypada, a co nie?
Choć niekiedy zdarzają się takie przypadki, że pracownicy bezceremonialnie spożywają obiady przy swoich komputerach, to trzeba pamiętać, że takie postępowanie jest zwykle nie tylko krzywdzące w stosunku do reszty osób pracujących w danym pomieszczeniu, ale też zazwyczaj jest niezgodne z regulaminem pracy. Każdemu zatrudnionemu, który pracuje przynajmniej przez 6 godzin dziennie, przysługuje jedna 15 minutowa przerwa, która jest wliczana do czasu pracy. Zwykle ten okres przerwy jest wybierany jako czas posiłku – warto pamiętać, że każdy zakład ma swój regulamin, który określa miejsce bądź dozwolone formy posiłków. Może okazać się, że nasz pracodawca wyznaczył jako miejsce, w którym można jeść śniadania/obiady, pokój socjalny bądź stołówkę: w takim wypadku nie możemy jeść przy swoim stanowisku pracy. Dodatkowo coraz więcej firm wprowadza zakaz picia kawy przy pracowniczym komputerze (co chroni przed zniszczeniem nie tylko sprzęt elektroniczny, ale też na przykład meble do biura) i można ją pić jedynie w czasie przerwy bądź w wyznaczonym do tego miejscu.
Wspólne posiłki w pracy: wyzwania dla pracodawcy
Organizacja miejsca na wspólne posiłki w miejscu pracy zawsze stanowi wyzwanie dla firmy – trzeba nie tylko kupić estetyczne meble biurowe, które będą tworzyły jedną całość z resztą umeblowania (także z tą, która będzie wyposażeniem stołówki czy tak zwanego socjalu), ale tak rozplanować układ pomieszczeń, by miejsce posiłków stanowiło jednocześnie naturalne miejsce wypoczynku, nie kolidujące z bieżącym funkcjonowaniem firmy. Najlepiej, by pomieszczenie to znajdowało się poza głównym ciągiem komunikacyjnym (a więc na przykład na samym końcu korytarza), tak, by chodzące osoby nie dekoncentrowały pozostałych pracowników.
Jak zaplanować strefę śniadaniową?
Nie da się ukryć, że stworzenie strefy śniadaniowej z prawdziwego zdarzenia może być nieco obciążające finansowo: koszty generują nie tylko same meble biurowe, stoliki, szafki i tym podobne akcesoria, ale też wyposażenie takie jak czajnik elektryczny, lodówka, kuchenka mikrofalowa czy ekspres do kawy. Oczywiście dobrym rozwiązaniem byłby też zakup firmowej zastawy stołowej, która mogłaby służyć wszystkim zatrudnionym. Strefa śniadaniowa powinna być miejscem, w który, jednocześnie zmieści się około połowy zatrudnionego personelu: z jednej strony będzie to z korzyścią dla firmy (pracownicy będą musieli naturalnie dokonać podziału, która połowa pozostaje przy biurkach, a która zaczyna przerwę), z drugiej stworzymy miejsce nieco kameralne, które pozwoli na chwilowy odpoczynek w mniejszym gronie osób. Należy mieć na uwadze także praktyczne aspekty związane z pomieszczeniem czy kącikiem śniadaniowym, takie jak dobra wentylacja (pomieszczenie powinno być łatwe do przewietrzenia oraz zamykane, tak, by zapachy nie niosły się z niego na resztę biura) oraz organizacja sprzątania (nie tylko po poszczególnych posiłkach, ale też zakupy czy dystrybucji środków czystości itp.). Z pewnością dobrze urządzona i położona na uboczu strefa śniadaniowa pomoże w nabraniu sił, niezbędnych na cały dzień pracy intelektualnej.