Pracownicy biurowi często odczuwają zmęczenie, stres, rozdrażnienie. Mają problemy z koncentracją, zdarzają się zaburzenia pamięci, niewydolność krążenia, przyspieszone bicie serca, obrzęki nóg. Często powodem tych schorzeń jest niedobór witaminy B1.
Witamina B1 inaczej nazwana jest tiaminą, jest niezwykle ważnym elementem codziennej diety. Zapotrzebowanie na witaminy B1 wzrasta u osób pracujących w biurze, którzy żyją w stresie, piją dużo kawy lub herbaty (kofeina osłabia wchłanianie witaminy). Poważne braki tiaminy występują u osób spożywających duże ilości alkoholu oraz na restrykcyjnych niskokalorycznych dietach. Niedobór powoduje bezsenność, ciągłe uczucie zmęczenia, oczopląs, a także zakłócenia równowagi emocjonalnej.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 dla kobiet wynosi od 1,7 do 2,0 mg, natomiast w przypadku mężczyzn – od 1,8 do 2,0 mg.

chleb
Źródłem witaminy B1 są przede wszystkim zboża i produkty zbożowe – chleb graham dostarcza do organizmu 0,23 mg tej cennej witaminy, natomiast chleb razowy 0,18 mg.
Kolejnym źródłem są mięso i wędliny, w szczególności wieprzowina, o zawartości 0,72 mg (wątroba wieprzowa 0,40 mg, mięso wołowe, rostbef 0,08 mg, kurczak – tuszka 0,09 mg) oraz rośliny strączkowe i ziarna: pestki słonecznika zawierają aż 1,95 mg witaminy B1, kiełki pszenicy 1,76 mg, suche nasiona grochu 0,77 mg, suche nasiona fasoli 0,67 mg, kasza gryczana 0,58 mg, orzechy laskowe 0,43 mg.
Tiamina jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, promieni jonizujących, nie zalecane jest długie przechowywanie, zamrażanie, niezwykle łatwo ulega zniszczeniu. Produkty podczas gotowania tracą ok. 70 proc tej witaminy.
Witamina B1 nazywana jest „witaminą radości”, gdyż w układzie nerwowym człowieka wspomaga cholinę, która jest odpowiedzialna za stan odprężenia psychicznego.

kawa w pracy
Na wchłanianie witamin z grupy B wpływa magnez (i odwrotnie), pierwiastek, na którego niedobory często cierpią także praconicy biur, narażeni na stres, spożywający duże ilości kawy. Warto przyjmować suplementy diety zawierające właśnie magnez i witaminy z grupy B oraz spożywać wymienione produkty, bogate w te mikroelementy.
Do nadmiaru witaminy B1 dochodzi bardzo rzadko, wyłącznie poprzez zastrzyki. Przedawkowanie obiawia się zawrotami głowy, osłabieniem i zmęczeniem, drżeniem mięśni, a także zaburzeniami rytmu serca.