Pojęcie brain foodu w Polsce jeszcze nie jest tak popularne jak na zachodzie, ale zaczyna już wzbudzać zainteresowanie. Jest odpowiedzią na pytanie: co jeść aby zwiększyć efektywność pracy? Warto przyjrzeć się temu tematowi, by dostarczać odpowiednie „paliwo”, którego mózg potrzebuje do efektywnej pracy.
W liczbach: Pomimo, że mózg stanowi zaledwie 2% naszej wagi, pochłania on 20% kalorii spożywanych przez nas w ciągu dnia. 60% mózgu natomiast to tłuszcz – właśnie dlatego należy zaopatrzać organizm w takie rodzaje pożywienia, które zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i -6.
Warto skupić się na zdrowych produktach, które poprawią nastrój, pamięć i funkcjonowanie mózgu. Oto kilka przykładów:
awokado – unikany przez wiele osób które stosują diety odchudzające ( wartość energetyczna 322 kcal), paradoksalnie przyczynia się do szybkiego spalania tłuszczu, dzięki zawartym w nim włóknom. Jednym z jego dobroczynnych elementów jest wysoka zawartość potasu, który wpływa na dotlenienie naszego mózgu, a tym samym na naszą zdolność myślenia i koncentrację;
- brokuły – bogate w wapń, witaminy C i B, żelazo, beta- karoten. Elementy te chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, utrzymują dobry przepływ krwi, a także likwidują ciężkie metale które mogą zalegać w naszym mózgu;
- jajka – zawierają witaminę B, która pomaga metabolizować ważne dla mózgu tłuszcze i przyczynia się do utrzymania komórek nerwowych w dobrym stanie. Cholina natomiast pomaga przenosić impulsy nerwowe a także budować błony komórkowe;
- fasola i rośliny strączkowe – są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które w połączeniu z włóknami spowalniają wchłanianie cukrów, zapobiegając tym samym niezdrowym „skokom cukru” które związane są ze spożyciem produktów które go dostarczają. Jednocześnie, fasola i rośliny strączkowe zaopatrzą nas w glukozę;
- łosoś – zawiera korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E o właściwościach przeciwutleniających, z kolei selen wspomaga jej działanie.
Spożycie wyżej wymienionych artykułów może być trudne w pracy, przedstawiamy zatem listę rzeczy które bez problemu możemy zabrać ze sobą do biura i bez problemu spożywać przy biurku:
- ciemna czekolada – zwiększa dopływ krwi do mózgu, a co za tym idzie – poziom energii. Nie chodzi tu jednak o popularne słodkie batony, lecz gorzką czekoladę która zawiera kakao – kluczowy składnik. Pomimo jednak, że zawiera znacznie mniej kalorii niż czekolada mleczna, należy ograniczyć się do kilku kostek dziennie. Nie powinna ona być zatem naszą jedyną przekąską, a jedynie urozmaiceniem diety;
- orzechy włoskie – już po samym ich kształcie można domyślić się, że są korzystne dla mózgu! Są kolejną rzeczą unikaną przez osoby stosujące diety – garść orzechów włoskich dostarcza ok. 260 kcal, zawarte w nich składniki stymulują jednak prawidłową pracę układu nerwowego – polecane są np. w przypadkach depresji sezonowej (przyczyna spadku aktywności, problemów z pamięcią i koncentracją, niechęci do pracy i nadmiernej senności);
- owoce jagodowe – spożywane w dużych ilościach spowalniają procesy starzenia komórek nerwowych. Możemy przebierać w różnych odmianach: borówka amerykańska (o najlepszym działaniu) , żurawina, jeżyny, truskawki;
- ziarna słonecznika – zawarte w nich elementy nie tylko dbają o ładny koloryt skóry lecz także o dobry stan naszego układu nerwowego. Świetna przekąska niezależnie od miejsca, w którym przebywamy.
Warto zwracać uwagę na składniki pokarmowe jakie spożywamy, by wytężona praca umysłowa była łatwiejsza i przyjemniejsza.